Direct Bestellen

Washplate

 

Wat is er aangetoond?
Het onafhankelijke, door de overheid geaccrediteerde laboratorium BIOCONSULT in Rotterdam heeft aangetoond dat de vier hoofdgroepen van ziekteverwekkende bacteriën die op vaatdoekjes kunnen voorkomen, totaal worden afgedood door een standaard wasbeurt met de WashPlate in een gemiddelde vaatwasser.

Waarom is de WashPlate effectief?
Het doekje wordt door de WashPlate uitgespreid in de vaatwasser gedaan waardoor de reinigende stoffen goed in het doekje doordringen. Hierdoor kunnen er geen vetpockets achterblijven waarin de bacteriën kunnen overleven. De zogenaamde "hydrofobe stabilisatie" wordt opgeheven. Hierdoor worden de bacteriën aan een waterige omgeving blootgesteld en door de temperatuur van boven de 55°C snel afgedood.

Kort overzicht van het onderzoek:
In Nederland worden de meeste hoofd-vaatwassen gedaan bij een temperatuur tussen de 55 en de 65 °C. Bacteriële afdoding begint vanaf 55 °C. Wasprogramma's met een lagere temperatuur dan 55°C worden afgeraden voor de WashPlate. Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld gewassen wordt op 60°C. Deze temperatuur is dan ook aangehouden voor het onderzoek. Er zijn 4 bacteriestammen getest. Deze 4 veroorzaken vrijwel alle mogelijke bacteriële ziekten die door vaatdoekjes overgebracht kunnen worden. Sommige besmettingen zoals Botulisme zijn in het onderzoek niet meegenomen omdat die in een zuurstofloze omgeving plaatsvinden. Deze omstandigheden zijn bij een vaatdoekje niet van toepassing. 

De relevante stammen zijn: Salmonella, Listeria, Aureus en E.Coli (tot welke stam ook EHEC behoort)

In verschillende onderzoeken werden steeds enige honderden miljoenen van de te onderzoeken bacteriën  op een vaatdoekje gebracht. Het doekje werd aan een normaal was-programma onderworpen bij 60°C in een standaard gezinsvaatwasser met een merkloos, standaard vaatblokje. Na het wassen werd het doekje overgoten met een voedingsbodem voor bacteriën en een nacht lang vochtig weggelegd bij 37°C om te zien of er nog bacteriën in leven waren die zich konden vermenigvuldigen in de voedingsbodem. De conclusie was in alle gevallen, dat van de honderden miljoenen bacteriën, geen enkele bacterie de wasbeurt overleefd had. 

 

 

 

 

Petri Dish - Pontificia Universidad Católica de Chile

 

 

 

 

Download hier het volledige onderzoek

 

 

Disclaimer: Het onderzoek is door een onafhankelijk laboratorium volgens alle geldende voorschriften uitgevoerd. De uitkomsten zijn overeenkomstig de algemeen geaccepteerde berekeningen en conform de D-waarden van de geteste stammen. De methode wordt onderschreven door diverse voedsel- en warenautoriteiten. Evenwel beperkt de claim van Trint Int. B.V. zich uitsluitend tot hetgeen dat in het rapport van Bioconsult is aangetoond. Er worden geen verdere uitspraken gedaan over andere situaties, omstandigheden en stammen. Trint Int. B.V. accepteerd geen aansprakelijkheid naar aanleiding van deze claim. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om in te schatten of de omstandigheden voldoen aan omstandigheden zoals die zijn toegepast in de testsituatie. Wegens het onafhankelijke karakter van het onderzoek is het resultaat van de onderzoeken niet de verantwoordelijkheid van Trint Int. B.V. , maar dient het resultaat te worden toegeschreven aan de verantwoordelijke controlerende instanties en laboratoria.